Istorijat Lige sampiona

UEFA Liga šampiona (poznata još kao: Evropski kup, ULŠ) je pokrenuta 1955 godine kao Kup prvaka Evrope i je ispočetka okupljala klubove-prvake evropskih država. Broj klubova i sistem takmičenja se menjao, a liga šampiona je danas najjače i najbogatije fudbalsko takmičenje na svetu. Do sezone 1990/91. takmičenje se nazivalo Kup evropskih šampiona (KEŠ), a od sezone 1991/92. deo se igra u grupama i menja naziv u UEFA Liga šampiona. Pored ovog takmičenja pod vodstvom UEFA-e igra se još Kup UEFA, Intertoto kup dok je Kup pobednika kupova UEFA ukinula nakon sezone 1998/99.

Trenutni šampion UEFA Lige šampiona je Mančester junajted koji je savladao Čelzija 1:1 (6:5 u penalima) na Stadionu Lužnjiki u Moskvi 21. maja 2008. godine.

Sadržaj

[sakrij]

Istorija [uredi]

Izvorno nazvan Evropski kup šampiona ili skraćeno Evropski kup nastala je od ideje sportskog urednika francuskog L’ Ekipa Gabrijela Anoa koji je predložio stvaranje takmičenja koje bi odlučilo koji je najbolji klub u Evropi. Ideja je nastala kao odgovor na tvrdnje nekih britanskih novina da je Vulverhempton najbolji klub na svetu jer je pobedio Honved iz Mađarske rezultatom 3:2 na svom terenu 1954. godine.

“Biće bolje da sačekamo da Vulverhempton otputuje u Moskvu ili Budimpeštu da potvrde svoju nepobedivost, a ako su Englezi baš tako uvereni u kvalitet svog fudbala, onda je vreme za turnir”, rekao je Ano.

Decembra 1954, Žak Rizvik, Anov kolega izložio je prvi plan projekta u kome je stajalo da će učestvovati 14-16 ekipa, da će se utakmice igrati sredinom nedelje u večernjim satima, što je bilo vrlo neuobičajno za to vreme, a i da bi radnička klasa mogla da stigne da gleda utakmice i da pravo prenosa imaju televizije koje prate klub iz svoje zemlje kao i najvažnije sportske novine.

Prva zvanična utakmica Kupa šampiona odigrana je 4. septembra 1955. godine, a sastali su se FK Sporting Lisabon i FK Partizan Beograd.

Broj učesnika bio je ograničen samo na pobedničke klubove domaćih liga i prošlogodišnjeg osvajača kupa. Ovakav kvalifikacioni sistem bio je sve do 1997. Od sezone 1997/98., pravila su promenjena kako bi turnir dobio veću napetost (i dodatni novac sponzora), i kako bi trebao biti „zanimljiviji“. Klubovi koje nisu bili prvaci u državi mogle su se kvalifikovati, bazirane naravno na relativnoj snazi njihove lige – sa UEFA-ini koeficijenti, drugoplasirani tim iz španske la lige je imao veći vrednost i automatski se kvalifikuje u ligu šampiona, nego na primer, prvi tim iz poljske lige. Kao rezultat toga, sistem je promenjen tako da „slabiji“ državni prvaci moraju u kvalifikacije za Ligu šampiona, dok drugoplasirani iz „jačih“ liga idu direktno. Taj sistem se koristi i danas.

Kvalifikacije [uredi]

Zastava Lige šampione rasprostire se na sredini terena pre početka svake utakmice (slika s utakmice FK Partizan BeogradFK Real Madrid.)

Liga šampiona dostupna je svim državnim prvacima iz država koje pripadaju UEFA-i (osim Lihtenštajnu, koji nema vlastitu ligu), te drugoplasiranim, trećeplasiranim i četvrtoplasiranim iz jačih liga. Od januara 2007. dve najniže rangirane lige igraju predkvalifikacije i pobednik se uključuje u kvalifikacije. Te dve države su trenutno Andora i San Marino.

Broj klubova u Ligi šampiona koji ima jedan savez ovisi o njenom rejtingu na UEFA-inoj listi koeficijenata:

  • savezi koje zauzimaju 1., 2. i 3. mesto imaju 4 predstavnika
  • savezi koje zauzimaju 4., 5. i 6. mesto imaju 3 predstavnika
  • savezi rangirane od 7. do 15. mesta imaju 2 predstavnika
  • savezi koje su rangirane ispod 16. mesta imaju jednog predstavnika

Pozicija saveza također određuje u koju fazu kvalifikacije idu njeni predstavnici. Na primer, tri najbolje rangirana saveza imaju dve klubova u fazi po skupinama (to su prvaci i drugoplasirani) i dve klubova u trećem pretkolu (za treće i četvrtoplasirane klubove) gde recimo najniže rangirani savezi imaju samo jednog predstavnika i to u 1. pretkolu. Devet najbolje plasiranih saveza imaju bar jednog predstavnika koji direktno ide u fazu po skupinama.

Mapa državne članice UEFA-e, klubovi koji su dostigli do grupne faze u Ligi šampiona. ██ zemlje koji su dostigli barem do grupne faze.

Za razdoblje od 2009. do 2012. godine UEFA je pripremila novi sustav kvalifikacija po kojem će 22 ekipe imat izravan nastup u kvalifikacijama po skupinama umesto dosadašnjih 16 (6 novih kvalifikanata će biti trećeplasirane klubove iz tri prvorangirane lige + prvaci liga rangiranih od 10. do 12. mesta), dok će se preostalih 10 mesta tražit kroz dve različite kvalifikacijske putanje. Jedna će biti rezervirana za neprvake saveza rangiranih od 1 do 15, tj. ekipe su koje su u nacionalnom prvenstvu zauzele mesta odmah ispod izravnih sudionika po skupinama. Druga će biti rezervirana za prvake saveza rangiranih od 13. mesta naniže. Obe kvalifikacijske putanje igra će se neovisno jedna od druge i svaka će kao konačne pobednike izdvojit po 5 klubova koji će biti posljednji sudionici kvalifikacije po skupinama. Svrha ove ideje je da se prvacima slabijih liga omogući lakši pristup do Lige šampione kroz njihove međusobne dvoboje, nego protiv klubova iz jaćih evropskih liga koji to nisu učinili kroz domaće prvenstvo.

Dodatno mesto u fazi po skupinama rezervirano je za prošlogodišnje prvake, u slučaju da se oni ne kvalificiraju u Ligu šampiona. Ni jedan savez je limitiran na slanje najviše četiri klubova po sezoni. To znači da prošlogodišnji prvak, ukoliko se ne plasira kao jedna od četiri (ili manje, zavisi o ligi) klubovi, zauzimaju mesto četvrtoplasirane klubove, a nju smešta na 5. mesto, koje tu vodi u Kup UEFA.

Također, gledajući sportske kriterije, svaki klub mora biti licenciran od strane saveza iz kojeg dolazi kako bi sudelovao u Ligi šampiona. Kako bi dobio licencu, klub mora zadovoljiti određene stadionske, infrastrukturne i financijske uvete.

Kontroverza se dogodila kada se Liverpul, koji je osvojio Ligu prvaka 2004/05., nije uspeo kvalificirati među ćetiri najbolje klubova u Premijer ligi. FS Engleske je odlučio da će FK Everton (koji je bio četvrti) zauzeti zadnje mesto. Ni UEFA je donela odluku da oba kluba mogu nastupiti u Ligi šampiona, ni Liverpul je startao od 1. pretkola, a Everton od 3. pretkola. Liverpul je te sezone postao prvi klub, uz slovačku Artmediu, koji se iz 1. pretkola kvalificirao u fazu po skupinama. Liverpul je te sezone postao i prva klub koji je iz 1. pretkola došla do faze ispadanja Lige šampione.

FK Barselona, FK Mančester Junajted i FK Porto su koje su najviše puta nastupile u fazi po skupinama, svaki po 12 puta. Ni, svaka od klubova je Ligu šampiona osvojila samo jednom otkad je uspostavljena faza po skupinama.

Sistem takmičenja [uredi]

Takmičenje počinje sa tri kvalifikacijska pretkola. Zavisno od koeficijenta lige iz koje dolaze i pozicije koju su ostvarili prethodne sezone klubovi se uključuju u Ligu šampiona u nekom od ova tri pretkola. Klubovi sa većim koeficijentima su nosioci i oni se ne mogu susresti međusobno u okviru jednog pretkola. U svakom pretkolu igraju se po dve utakmice jedna kući i jedna u gostima.

Pobednici iz trećeg pretkola se pridružuju timovima koji su se kroz plasman u domaćoj ligi plasirali direktno u grupe Lige šampiona i prošlogodišnjem pobedniku. Timovi koji su poraženi u trećem pretkolu Lige šampiona svoje takmičenje nastavljaju u prvom kolu Kupa UEFA.

Nakon završenih kvalifikacija 32 tima bivaju podeljena u osam grupa po četiri ekipe. Igra se mini liga u kojoj svaki klub sa svakim od tri protivnika igra kući i na strani. Na kraju dva prvoplasirana se plasiraju u osminu finala Lige šampiona dok treće plasirani klub ide u Kup UEFA.

Šesnaest timova igra dalje po nok-aut sistemu, pobednici ulaze u četvrt finale, polufinale i na kraju se dva najbolja sreću u finalu.

Na sve utakmice koje klubovi igraju u pretkolima i nok-autt fazi, osim finala, odnosi se pravilo gola u gostima, a ako se na taj način ne može odrediti pobednik igraju se produžeci te se na kraju izvode penali. Finale se igra na predodređenom stadionu (ne nužno neutralnom) i igra se samo jedna utakmica.

Izvlačenje parova i grupa je napravljeno tako da se klubovi iz iste zemlje ne mogu sresti pre četvrtfinala.

Sistem takmičenja koji se trenutno koristi je usvojen 2003. godine.

Himna [uredi]

Za više informacija pogledajte Himna UEFA Lige šampione

Himna Lige šampiona je svečana pesma po imenu “Champions League”, kompozitora Tonija Britena. Izvodi je Kraljevska filharmonija, a peva hor Akademije Sv. Martina, na tri UEFA-ina službena jezika: engleskom, nemačkom i francuskom jeziku. Himna se izvodi pre početka svake utakmice od grupne faze pa do finala Lige šampiona. Himna traje oko tri minute, a zanimljivo je da nikada nije bila puštena u komercijalnu upotrebu.

Finansije [uredi]

Liga šampiona je visoko profitabilno takmičenje, pogotovo za klubove koji se plasiraju u grupnu fazu. UEFA svim klubovima učesnicima deli deo novca ostvarenog prodajom TV prava. U sezoni 2004/05 količine novca podeljene klubovima varirale su od 3,8 miliona evra (FK Sparta Prag) do 30,6 miliona evra koliko je dobio prvak FK Liverpul. [1]. UEFA procenjuje da je klubovima u sezoni 2005/06 podeljeno oko 430 miliona evra [2] Pored ovoga klubovi kroz prodaju karata, dresova i sponzorstva osiguravaju znatna sredstva upravo zahvaljujući igranju u Ligi šampiona.

Kao na svetskom prvenstvu u fudbalu sponziraju velike kompanije sveta ovaj turnir. Kada je novi sistem lige šampione 1992 godine osnovan, se odlučilo da maksimum 8 kompanije taj turnir mogu da sponziraju. Sponzorske table mogu se videti okolo od terena.

Trenutni sponzori UEFA Lige šampione su:

Finala Lige šampiona [uredi]

Trofej Lige šampiona

Finale Lige šampiona je najveća i najvažnija utakmica u okviru evropskog klupskog fudbala. Stadion na kojem se finale igra odabran je dve sezone pre utakmice od strane UEFA-e.

Prvo finale je odigrano na stadionu Park Prinčeva u Parizu. Zadnje finale odigrano 21. maja 2008. godine u stadionu Lužnjiki, koji se nalazi u Moskvi, Rusija između FK Mančester Junajted i FK Čelzi iz Londona. U toj utakmici pobedio je Mančester Junajted u penalima posle 1:1 u regularnom delu (Kristijano Ronaldo je poveo Mančester u 28. minutu u vodstvo, a u 45. minutu je Frank Lampard izjednačio).

Dosad najviše finala je održano na stadionima Hejsel (do tragedije 29. maja, 1985), Vembli i Prater (Ernst Hapel), po četiri. Što se tiče gradova, finaliste je najviše puta ugostio Pariz, čak pet, dok je od država Italija bila domaćin sedam puta.

Španski Real Madrid je najviše puta osvojio Ligu šampiona, ukupno devet titula. Drugi po uspehu je italijanski FK Milan (7), a iza njega dolaze FK Liverpul (5), Bajern i Ajaks (4). Za kompletan spisak osvajača pogledaj donju tabelu.

Klub koji osvoji Ligu šampiona dobija prelazni trofej koji mora vratiti Uefi dva meseca pre sledećeg finala. Svaki pobednik dobije manju kopiju trofeja u stalno vlasništvo. Klubovi koji osvoje tri titule prvaka Evrope zaredom ili 5 ukupno dobijaju trofej u trajno vlasništvo a UEFA za sledeću sezonu pravi novi.

Pet klubova je u istoriji ostvarilo ovaj uspeh:

Pregled finala [uredi]

Sezona Pobednik Rezultat Finalista Stadion
1955–56 FK Real Madrid Шпанија 4–3 Француска Stad Ren Park prinčeva,
Pariz Француска
1956–57 FK Real Madrid Шпанија 2–0 Италија FK Fiorentina Stadion Santijago Bernabeu,
Madrid Шпанија
1957–58 FK Real Madrid Шпанија 3–2 prod. Италија FK Milan Hejsel stadion,
Brisel Белгија
1958–59 FK Real Madrid Шпанија 2–0 Француска Stad Ren Stadion Nekar,
Štutgart Западна Немачка
1959–60 FK Real Madrid Шпанија 7–3 Западна Немачка Ajntraht Frankfurt Hempden park,
Glazgov Шкотска
1960–61 FK Benfika Португал 3–2 Шпанија FK Barselona Vankdorf stadion,
Bern Швајцарска
1961–62 FK Benfika Португал 5–3 Шпанија FK Real Madrid Olimpijski stadion,
Amsterdam Flag of the Netherlands
1962–63 FK Milan Италија 2–1 Португал FK Benfika Vembli stadion,
London Енглеска
1963–64 FK Inter Италија 3–1 Шпанија FK Real Madrid Prater stadion,
Beč Аустрија
1964–65 FK Inter Италија 1–0 Португал FK Benfika San Siro,
Milano Италија
1965–66 FK Real Madrid Шпанија 2–1 Југославија FK Partizan Hejsel stadion,
Brisel Белгија
1966–67 FK Seltik Шкотска 2–1 Италија FK Inter Nacionalni stadion,
Oeiras Португал
1967–68 FK Mančester Junajted Енглеска 4–1 prod. Португал FK Benfika Vembli stadion,
London Енглеска
1968–69 FK Milan Италија 4–1 Flag of the Netherlands FK Ajaks Stadion Santijago Bernabeu,
Madrid Шпанија
1969–70 FK Fejnord Flag of the Netherlands 2–1 prod. Шкотска FK Seltik San Siro,
Milano Италија
1970–71 FK Ajaks Flag of the Netherlands 2–0 FK Panatinaikos Vembli stadion,
London Енглеска
1971–72 FK Ajaks Flag of the Netherlands 2–0 Италија FK Inter De Kuip,
Roterdam Flag of the Netherlands
1972–73 FK Ajaks Flag of the Netherlands 1–0 Италија FK Juventus Stadion Zrvene Zvezde,
Beograd Flag of the Socialist Federal Republic of Yugoslavia
1973–74 FK Bajern Minhen Западна Немачка 1–1 prod.,
4 – 0
(repriza)
Шпанија Atletiko Madrid Hejsel stadion,
Brisel Белгија
1974–75 FK Bajern Minhen Западна Немачка 2–0 Енглеска FK Lids Junajted Park de Princ,
Pariz Француска
1975–76 FK Bajern Minhen Западна Немачка 1–0 Француска FK Sent Etjen Hempden park,
Glazgov Шкотска
1976–77 FK Liverpul Енглеска 3–1 Западна Немачка Borusija Mehengladbah Olimpijski stadion,
Rim Италија
1977–78 FK Liverpul Енглеска 1–0 Белгија FK Klub Briž Vembli stadion,
London Енглеска
1978–79 FK Notingem Forest Енглеска 1–0 Шведска FK Malme Olimpijski stadion,
Minhen Западна Немачка
1979–80 FK Notingem Forest Енглеска 1–0 Западна Немачка FK Hamburger Stadion Santijago Bernabeu,
Madrid Шпанија
1980–81 FK Liverpul Енглеска 1–0 Шпанија FK Real Madrid Park de Princ,
Pariz Француска
1981–82 FK Aston Vila Енглеска 1–0 Западна Немачка FK Bajern Minhen De Kuip,
Roterdam Flag of the Netherlands
1982–83 FK Hamburger Западна Немачка 1–0 Италија FK Juventus Olimpijski stadion Spiridon Luis,
Atina Грчка
1983–84 FK Liverpul Енглеска 1–1 prod.,
4–2 pen.
Италија FK Roma Olimpijski stadion,
Rim Италија
1984–85 FK Juventus Италија 1–0 Енглеска FK Liverpul Hejsel stadion,
Brisel Белгија
1985–86 FK Steaua Bukurešt 0–0 prod.,
2–0 pen.
Шпанија FK Barselona Sančez Pizhuan,
Sevilja Шпанија
1986–87 FK Porto Португал 2–1 Западна Немачка FK Bajern Minhen Prater stadion,
Beč Аустрија
1987–88 PSV Ajndhoven Flag of the Netherlands 0–0 prod.,
6–5 pen.
Португал FK Benfika Stadion Nekar,
Štutgart Западна Немачка
1988–89 FK Milan Италија 4–0 FK Steaua Bukurešt Kamp Nou,
Barselona Шпанија
1989–90 FK Milan Италија 1–0 Португал FK Benfika Prater stadion,
Beč Аустрија
1990–91 FK Crvena Zvezda Југославија 0–0 prod.,
5–3 pen.
Француска FK Olimpik Marsej Stadion Sveti Nikola,
Bari Италија
1991–92 FK Barselona Шпанија 1–0 prod. Италија FK Sampdorija Vembli stadion,
London Енглеска
1992–93 FK Olimpik Marsej Француска 1–0 Италија FK Milan Olimpijski stadion,
Minhen Немачка
1993–94 FK Milan Италија 4–0 Шпанија FK Barselona Olimpijski stadion Spiridon Luis,
Atina Грчка
1994–95 FK Ajaks Flag of the Netherlands 1–0 Италија FK Milan Ernst Hapel stadion,
Beč Аустрија
1995–96 FK Juventus Италија 1–1 prod.,
4–2 pen.
Flag of the Netherlands FK Ajaks Olimpijski stadion,
Rim Италија
1996–97 Borusija Dortmund Немачка 3–1 Италија FK Juventus Olimpijski stadion,
Minhen Немачка
1997–98 FK Real Madrid Шпанија 1–0 Италија FK Juventus Amsterdam arena,
Amsterdam Flag of the Netherlands
1998–99 FK Mančester Junajted Енглеска 2–1 Немачка FK Bajern Minhen Kamp Nou,
Barselona Шпанија
1999–2000 FK Real Madrid Шпанија 3–0 Шпанија FK Valensija Stad de Frans,
Pariz Француска
2000–01 FK Bajern Minhen Немачка 1–1 prod.,
5–4 pen.
Шпанија FK Valensija San Siro,
Milano Италија
2001–02 FK Real Madrid Шпанија 2–1 Немачка Bajer Leverkuzen Hempden park,
Glazgov Шкотска
2002–03 FK Milan Италија 0–0 prod.,
3–2 pen.
Италија FK Juventus Old Traford,
Mančester Енглеска
2003–04 FK Porto Португал 3–0 Француска FK Monako Arena AufŠalke,
Gelzenkirhen Немачка
2004–05 FK Liverpul Енглеска 3–3 prod.,
3–2 pen.
Италија FK Milan Olimpijski stadion Ataturk,
Istanbul Турска
2005–06 FK Barselona Шпанија 2–1 Енглеска FK Arsenal Stad de Frans,
Pariz Француска
2006–07 FK Milan Италија 2–1 Енглеска FK Liverpul Olimpijski stadion Spiridon Luis ,
Atina Грчка
2007–08 FK Mančester Junajted Енглеска 1–1 prod.,
6–5 pen.
Енглеска FK Čelzi Stadion Lužnjiki,
Moskva Русија
2008–09 Igraće se. Olimpijski stadion,
Rim Италија
2009–10 Igraće se. Stadion Santijago Bernabeu,
Madrid Шпанија

prod. = Produžeci, pen. = Jedanaesterac

Rekordi i statistike [uredi]

Po naciji [uredi]

Nacija  ↓ Pobeda  ↓ Finalista  ↓ Pobednički klub  ↓ Finalistički klub  ↓
Италија Italija 11 14 FK Milan (7), FK Juventus (2), FK Inter (2) FK Juventus (5), FK Milan (4), FK Inter (2), ACF Fiorentina (1), FK Rim (1), FK Sampdorija (1)
Шпанија Španija 11 9 FK Real Madrid (9), FK Barselona (2) FK Real Madrid (3), FK Barselona (3), FK Valensija (2), Atletiko Madrid (1)
Енглеска Engleska 11 5 FK Liverpul (5), FK Mančester Junajted (3), FK Notingem Forest (2), FK Aston Vila (1), FK Liverpul (2), FK Lids Junajted (1), FK Arsenal (1), FK Čelzi (1)
Немачка Nemačka 6 7 FK Bajern Minhen (4), Borusija Dortmund (1), FK Hamburger (1) FK Bajern Minhen (3), Bajer Leverkuzen (1), Borusija Mehengladbah (1), Ajntraht Frankfurt (1), FK Hamburger (1)
Flag of the Netherlands Holandija 6 2 FK Ajaks (4), PSV Ajndhoven (1), FK Fejnord (1) FK Ajaks (2)
Португал Portugalija 4 5 FK Benfika (2), FK Porto (2) FK Benfika (5)
Француска Francuska 1 5 FK Olimpik Marsej (1) FK Stad Ren (2), FK Sent Etjen (1), FK Olimpik Marsej (1), FK Monako (1),
Румунија Rumunija 1 1 FK Steaua Bukurešt (1) FK Steaua Bukurešt (1)
Србија Srbija (SFRJ) 1 1 FK Crvena Zvezda (1) FK Partizan (1)
Шкотска Škotska 1 1 FK Seltik (1) FK Seltik (1)
Шведска Švedska 0 1   FK Malme (1)
Грчка Grčka 0 1   FK Panatinaikos (1)
Белгија Belgija 0 1   FK Klub Briž (1)

Najbolji strelci svih vremena [uredi]

Sa kvalifikacijske utakmice

Rank Nacija Fudbaler Golovi Utakmice Debi u Evropi Klub(ovi)
1 Шпанија Raul 61 118 1996 FK Real Madrid
2 Украјина Andrej Ševčenko 59 103 1994 FK Dinamo Kijev, FK Milan, FK Čelzi
3 Flag of the Netherlands Rud van Nistelroj 57 76 1997 PSV Ajndhoven, FK Man. Junajted, FK Real Madrid
4 Француска Tijeri Anri 53 115 1996 FK Monako, FK Arsenal, FK Barselona
5 Аргентина Alfredo di Stefano 49 58 1955 FK Real Madrid

Fudbaleri u debelo su trenutno aktivni.

Najviše nastupa svih vremena [uredi]

Rank Nacija Fudbaler Utakmice Klub
1 Шпанија Raul 118 FK Real Madrid
2 Бразил Roberto Karlos 117 FK Real Madrid, FK Fenerbahče
3 Француска Tijeri Anri 115 FK Monako, FK Arsenal, FK Barselona
4 Италија Paolo Maldini 107 FK Milan
5 Велс Rajan Gigs 104 FK Mančester Junajted
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: